FEL

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Rozgonyi Úti Általános Iskola

OM-037504, 8800 Nagykanizsa Rozgonyi u. 25. Tel.:+36/30/402-4589

KÉPGALÉRIA >>>

Az idei utazás volt iskolánk hetedik olyan programja, amelynek során a Határtalanul! pályázat segítségével határon túli magyarlakta területeket látogathattak meg aktuális hetedikeseink. Május 13–17. között a történelmi Délvidék Szerbiához tartozó részével ismerkedtünk, amit ma a köznyelv és a szerb közigazgatás Vajdaságnak nevez. Az első napon a határátkelés után Szabadkára látogattunk, ahol városnéző túrán vettünk részt. Felkerestük a leghíresebb épületeket és emlékműveket, szobrokat. A gyerekek szövegeket olvastak fel nevezetes személyiségekről és írásaikból. Nemzetiszínű szalagot kötöttünk Kosztolányi Dezső új szobrához. Sikerült bejutnunk a Városházára, annak nagytermébe, amit a helyi múzeum munkatársa mutatott be a csoportnak. Palicsfürdőn is megemlékeztünk ismert és a közvélemény által elfelejtett nagyjainkról, s közben megcsodáltuk az egykori csodálatos fürdőhelyet. Magyarkanizsára, testvérvárosunkba érkezve elfoglaltuk szálláshelyeinket, s egy kis városismereti sétán vettünk részt.

A második napon egész nap novemberi időjárási körülmények között zajlottak programjaink. Délelőtt testvériskolánkat, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolát látogattuk meg. Csoportokra osztva tanórákon vettünk részt, ami érdekes élményt jelentett mindannyiunknak. Ezután Bíró Edit igazgatónő beszélt intézményéről, majd a decemberi jótékonysági vásár bevételéből (73 000,- Ft) megvásárolt könyvcsomagunk átadása után Zentára indultunk. A Délvidék legmagyarabb településén a Városháza Zentai Csata Emlékkilátóját tekintettük meg, ami tulajdonképpen egy múzeum. Sétát tettünk (a zuhogó esőben) a Tisza-partra, majd a múzeumnak ható, de valójában működő tűzoltólaktanya mézeskalácsházra emlékeztető szecessziós épületegyüttesére feledkeztünk rá. Az ebéd után továbbutazva Ada érintésével megpróbáltuk eltolni helyéről a moholi templomot, ahogy azt egy tréfás pecellói atyafi ajánlotta a helyieknek a felolvasott népmesében. A Bánságra átbuszozva a délvidéki magyarság egy kultikus nemzeti emlékhelyére, az Aracsi Pusztatemplomhoz vezetett – alig járható – utunk. Keddi szállásunkat Törökbecsén foglalhattuk el, ahol mindenek előtt a temetőben épségben fennmaradt Hungária-szobrot, egy 1848/49-es emlékművet ismertünk meg.

Szerdán a magyarság délvidéki tragédiái egyik legújabbikának emléket állító csúrogi emlékműnél róttuk le kegyeltünket az áldozatoknak. A török kor végigkísérte utunkat, ennek részeként néztük meg a karlócai Békekápolnát és a nándorfehérvári várat, ahol a gyerekek a helyszínen eleveníthették fel és gazdagíthatták új ismeretekkel egyik legdicsőségesebb korszakunkról meglévő tudásukat. 3. és 4. napi szállásunkat mindezek után Székelykevén, ezen a kis Duna menti magyar szigeten foglalhattuk el. Az első ijedtség után mindenkinek nagy élményt jelentett az, hogy családoknál lettünk elszállásolva. Este megtekintettünk egy animációs filmet a nándorfehérvári ütközetről, s megismerkedtünk a bukovinai székely-magyarság kálváriájával.

Csütörtökön elsőként Fehértemplomra utaztunk, erre az egykori német többségű bánsági településre. (Odafelé utaztunkban a gyerekek láthatták az európai sivatagot, a Delibláti-homokpusztát, s némi földrajzi ismeretekkel gazdagodtak.) A városban megemlékeztünk német eredetű nagyjainkról (Maderspach család, Herczeg Ferenc), majd a katolikus templom plébánosa, Bogdán József papköltő fogadott minket gyülekezete egy tagjával, Fischer Edittel. Megható pillanatokat éltünk át, olyanokat, amelyek megtalálásáért hozták létre talán ezt az egész programot. Megérthettük, mekkora fájdalom és hűség az, amikor anyanyelvünket ezen a végvidéken már csak egy nyugdíjas német pedagógus és egy roma származású egyházfi igyekszik ápolni ott, ahol a Monarchia korában virágzó – főként német – kulturális élet folyt. Ajándékul saját verseivel és egy Nagy Gáspár verssel leptük meg a plébános urat, aki meghatódva említette, hogy soha nem gondolta volna, hogy erre valaha is sor kerül, s hogy templomában talán száz éve nem volt egyszerre ennyi gyermek… Nagy kaland volt busszal együtt kompra szállni, és a balkáni hangulatú Ópalánkáról áthajózni Ráma várához. A reggel elállt eső bizakodással töltött el minket, de sajnos keserű csalódást kellett átélnünk utunk végcéljánál, a Vaskapu-szoros bejáratát őrző Galambóc váránál. Bár a várterület még egy óra erejéig hivatalosan nyitva tartott, a nem éppen kedves helyi hivatalosságok még a buszról sem engedték leszállni a csoportot, nemhogy közelebbről megcsodálni azt az erődítményt, ahol Rozgonyiné Szentgyörgyi Cecília megmentette Zsigmond királyt és Rozgonyi Istvánt, iskolánk utcájának névadóját. Mintha az ég is minket siratott volna, az újra rázendítő eső Székelykevéig kísérte utunkat. A vacsora előtt a székelykevei gyerekek egy csoportja tartott nekünk citera- és népdalbemutatót.

Az ötödik napon a hosszú hazaút várt ránk. Ennek során felmentünk a zimonyi Hunyadi-toronyba, s Pétervárad erődjét is megcsodáltuk. Újvidéken átutazva verseken keresztül ismerkedtünk meg Tamkó Sirató Károllyal, így ő is részévé vált a több tucatnyi tagot számláló történelmi és kulturális úti arcképcsarnokunknak – nagyjainknak. Zomborban újabb fontos személyiségekkel „találkoztunk”, s végül megkoszorúztuk a város szülötte, Schweidel József, aradi vértanú tábornok új szobrát.

Az élmények esszenciáit a gyerekek fogalmazásokba öntve örökítik meg munkafüzeteikben, hogy az írásokkal az értékelő foglalkozás során majdan mindannyian megismerkedjünk.

05. 07., kedd

6.a kirándul

05. 07–08., kedd–szerda

Megyei atlétika diákolimpia, Zalaegerszeg

05. 10., péntek

Madarak és Fák napja

05. 10-ig

A bukásra álló tanulók szüleinek értesítése

05. 13–17.

Határtalanul! Hetedikesek a Délvidéken

05. 16., csütörtök

1.a kirándul

05. 16–17.

8.a kirándul

05. 19., vasárnap

Országúti kerékpáros diákolimpia országos döntő, Debrecen

05. 20., hétfő

3.a kirándul

05. 20., hétfő, 9:00

Fényképezés, 8. osztályok

05. 20., hétfő, 17:00

Szülői értekezlet a leendő elsősök szüleinek

05. 22., szerda

Idegen nyelvi kompetenciamérés (6. és 8. o.)

05. 22., szerda

3.b kirándul

05. 23–24.

6.b kirándul

05. 24-ig

Éves tanulói eredmények összesítése, ellenőrzése

05. 25., szombat

Ultimate frizbi diákolimpia országos döntő, Gödöllő

05. 27., hétfő

Alsós gyermeknap

05. 28., kedd

2.a kirándul

05. 29., szerda

2.b kirándul

05. 29., szerda

Országos kompetencia mérés (anyanyelvi és matematikai, 6. és 8. o.)

05. 30., csütörtök

Énekkari kirándulás

05. 31., péntek

Pályakerékpáros diákolimpia országos döntő, Budapest

05. 31.–06. 03., péntek–hétfő

5.b kirándul

A Föld Napja alkalmából Bódogh Honorka tanárnő rendezett vetélkedőt a felsősöknek, valamint kerékpártúrát a Csónakázó-tóhoz.

foldnapja

A holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján 8. osztályosaink ellátogattak a zsinagógába, ahol megismerkedtek a kanizsai zsidóság múltjával és katasztrófájával. Megemlékeztünk iskolánk tanítójáról, Nagyné Kun Renéeről, aki a bejáratnál található két tanári csoportoképről is szembenéz velünk, s akire évek óta botlatókő emlékeztet az iskola előtti járdán.

holokauszt1 holokauszt2 holokauszt3 holokauszt4

04. 03., szerda, 14:00

A marcali Mikszáth-iskola alapműveleti versenyének megyei fordulója (Zrínyi-iskola)

04. 04–06., csütörtök–szombat

Magyarkanizsai Gyermekfesztivál

04. 08., hétfő, 16:30

Fogadóóra

04. 09., kedd, 9:00

Komplex tanulmányi verseny (Péterfy-iskola)

04. 09., kedd, 10:00 és 11:00

Zeneiskolai ismerkedő az 1. és 2. osztályosok számára

04. 10., szerda

Mezei Diákolimpia Országos Döntő, Gödöllő

04. 10., szerda, 14:00

Alsós tanulmányi verseny (Zrínyi-iskola)

04. 11., csütörtök, 10:45

Galéria Koncert

04. 11–12., csütörtök–péntek, 8:00–19:00

1. osztályos tanulók beíratása a következő tanévre

04. 12., péntek

Ultimate frizbi diákolimpia országos elődöntő, Nagyatád

04. 12–13., péntek–szombat

„Szép Zalában Születtem” népdaléneklési verseny Gyenesdiás

04. 16., kedd

Holokauszt Emléknap: a 8. évfolyam látogatása a Zsinagógában

04. 17., szerda, 12:00

Rendhagyó irodalom óra a 7. és 8. osztályok számára: Tóth Péter Lóránt és Kálló Béla előadása

04. 18–23., csütörtök–kedd                

Tavaszi szünet

04. 24., szerda, 14:00

Várostörténeti vetélkedő

04. 25., csütörtök, 9:00, 13:00

I. és IV. kcs. többpróba és III. kcs. városi egyéni atlétika diákolimpia

04. 25–26., csütörtök–péntek

A Város Napja

04. 29., hétfő, 9:00, 13:00

II. és III. kcs. többpróba és IV. kcs. városi egyéni atlétika diákolimpia